Din søvn afslører din helbredstilstand
Er du ofte udmattet efter en lang nat uden ordentlig søvn? Op imod hver femte dansker lider af svære søvnproblemer, hvilket kan have store konsekvenser. For mange kan søvnproblemerne være forventede reaktioner på bekymringer, spændinger eller ængstelse for kommende begivenheder, hvilket gør det svært at opnå en god nats søvn.
Søvnens varighed
De fleste af os har brug for 7-9 timers søvn for at opretholde optimal hjernefunktion, men en mindre del af befolkningen, omkring 20-30%, får ikke dette behov opfyldt. En lille andel kan klare sig med 4-5 timers søvn, mens teenagere, der gennemgår en periode med hjerneudvikling, har behov for op til 10 timers søvn dagligt.
Konsekvenser af dårlig søvn
Langvarige søvnproblemer kan være kroppens måde at signalere, at noget er alvorligt galt. Søvnproblemer kan fungere som tidlige indikatorer for underliggende sygdomme. Det øger risikoen for sundhedsproblemer som diabetes og hjerte-kar-sygdomme, samt svækker selve immunforsvaret. Derudover påvirkes både koncentrationen, reaktionsevnen, humøret og den følelsesmæssige kontrol. Manglende og dårlig søvn resulterer desuden i nedsat cellefunktion, hvilket svarer til en aldring af cellerne med 10 år ved mindre end 6 timers søvn per nat.
Vigtigt med tidlig indgriben
Ifølge professor Poul Jennum, er der god grund til at være bevidst om de sygdomsindikatorer som vises i forbindelse med søvnen. Behandlingen vil som regel være bedre, desto tidligere i forløbet det opdages.
Forebyggelse af dårlig søvn
Vores indre biologiske ur, som opererer på en 24-timers døgnrytme, kan påvirkes af en række faktorer, både positive og negative. Derfor kan det være gavnligt at introducere nye vaner i løbet af dagen, som kan bidrage til at forbedre kvaliteten af din søvn om natten. Det er ikke tilstrækkeligt at adressere én dårlig vane; hvis du oplever søvnproblemer, kræver det en mere omfattende tilgang.
- Kontinuitet i søvnrytmen: For at styrke din søvn, er det afgørende at opretholde en kontinuerlig rytme. Dette vil sige at stå op og gå i seng på omtrent samme tid hver dag. Brug gerne et almindeligt vækkeur, så du undgår at blive eksponeret for lys inden sengetid.
- Mørkt sovemiljø: Det er bedst at sove i et mørkt rum og ikke blive udsat for blåt lys timerne op til. Når du udsættes for kraftigt blåt lys fra skærme om aftenen, forskydes din døgnrytme fremad, hvilket kan gøre det vanskeligere at falde i søvn. Du kan med fordel bruge sovemaske efter behov.
-
En behagelig temperatur: Det er vigtigt at opretholde en behagelig temperatur i soveværelset, helst mellem 18-19 grader. Ustabile temperaturer kan forstyrre din søvnkvalitet og forårsage opvågninger. Det er her oplagt at sove med en temperaturregulerende dyne, som imødekommer kroppens behov for en stabil temperatur.
-
Afspænding og smertelindring: Smerter er en af de vigtigste grunde til søvnproblemer. Dette kan være alt fra hovedpine til spændinger i ryg og nakke. For at lindre disse smerter på en mere naturlig måde, kan der først og fremmest gøres brug af udstrækningsøvelser og meditation. Det er desuden gavnligt at løsne spændinger med en gua sha.
-
Beroligende aromaer: Aromaterapi, også kendt som duftterapi, er en alternativ medicinsk praksis, der udnytter æteriske olier og andre aromaer til at fremkalde både mental og fysisk velvære. Flere af disse siges at have en beroligende effekt på krop og sind.
Fakta om din søvn
Søvn består af fire stadier med forskellige hjernebølger og elektrisk aktivitet, fra døs til den drømmende REM-søvn. Selvom vi muligvis vågner flere gange om natten, husker vi det ikke altid. En typisk søvncyklus gentages hver 90-110 minutter, og vi gennemlever normalt fire-seks cyklusser pr. nat.